ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΑΟΖ. ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟ ORUC REIS ΚΑΙ ΤΟ YAVUZ …


Ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα που έχουν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα κράτη είναι το δικαίωμα της κυριαρχίας που ασκούν στην επικράτειά τους. O όρος επικράτεια δεν περιλαμβάνει μόνο το έδαφος ενός κράτους αλλά τον εναέριο και το θαλάσσιο χώρο που το περιβάλλει στην περίπτωση του παράκτιου κράτους. Αναφορικά με τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί που διέπουν την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην αμφισβητείται το δικαίωμα αυτό αλλά και να διασφαλίζεται η διεθνής αεροπλοΐα και ναυσιπλοΐα.

Θαλάσσιος χώρος – Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ( UNLOSC ) του 1982, μεταξύ άλλων, δίνει σαφείς ορισμούς για την Αιγιαλίτιδα Ζώνη (Α.Ζ.) ή τα Χωρικά Ύδατα, τη Συνορεύουσα ή Παρακείμενη Ζώνη, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία συμφωνήθηκε το 1982 στο Montego Bay της Τζαμάικα και τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Νοεμβρίου 1994, αντικατέστησε τέσσερις παλαιότερες διεθνείς συνθήκες. Σε ψηφοφορία που έγινε στις 30 Απριλίου 1982 στη Νέα Υόρκη για τη νέα Σύμβαση 130 κράτη ψήφισαν υπέρ, τέσσερα κατά και 17 τήρησαν αποχή. Μεταξύ των κρατών που ψήφισαν κατά της Σύμβασης ήταν και η Τουρκία. Μέχρι το τέλος του 2008 επικύρωσαν τη Σύμβαση 157 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος ( 12 Δεκεμβρίου 1988 ) και η Ελλάδα ( 21 Ιουλίου 1995 ).

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας εισήγαγε πολλές καινοτομίες μεταξύ των οποίων και η δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία αρχίζει από την ακτογραμμή και φθάνει μέχρι και 200 ναυτικά μίλια από αυτή. Το άρθρο 56 της Σύμβασης καθορίζει τα δικαιώματα, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις του παράκτιου κράτους στην ΑΟΖ. Συγκεκριμένα το κράτος έχει κυριαρχικά δικαιώματα για την έρευνα, την εκμετάλλευση, τη διατήρηση και τη διαχείριση των ζώντων ή μη πόρων του βυθού, του υπεδάφους και των υπερκείμενων υδάτων. Εν ολίγοις, το παράκτιο κράτος μπορεί να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της ζώνης αυτής, όπως για παράδειγμα εκμετάλλευση ενέργειας από ανέμους, ύδατα κ.τ.λ. Επίσης μπορεί να στήνει τεχνητές νησίδες ή άλλες κατασκευές. Όλα τα κράτη έχουν δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας, υπερπτήσης, πόντισης καλωδίων, αρκεί να κινούνται μέσα στα πλαίσια που ορίζει το διεθνές δίκαιο και να μην απειλούν την ασφάλεια του παράκτιου κράτους.

Επίσης το άρθρο 121, παράγραφος 2 της Σύμβασης, αναφέρει ρητά ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές.(απόσπασμα)

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών – Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κύπρου

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ… Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΥΡΗΞΕΙ ΑΟΖ …



ΟΜΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ YAVUZ


https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:29.9/centery:34.1/zoom:7

… ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ORUC REIS ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ …


ΑΚΟΥΣΤΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ …

ΙΣΤΟΡΙΑ: Η ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου και η Απόρριψη του Καστελόριζου από την Ελλάδα το 2003.


Χρήστος Ροζάκης στον Γ. Σαχίνη: Το Καστελόριζο δεν δικαιούται πλήρη επήρεια στην ΑΟΖ καταλάβετε ;

ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗ … ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΣ – ΑΙΓΥΠΤΟΥ …



https://politis.com.cy/politis-news/diethni/olo-to-paraskinio-tis-ypografis-aoz-elladas-aigyptoy-kai-posos-skliros-paiktis-apodeichthike-to-kairo/

… ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΤΟ 1.47 ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ …

ΕΝΩ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΛΙΒΥΟΥ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΧΑΦΤΑΡ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ,,,


Αναλυτικά η ανάρτηση:

“Επόμενο βήμα είναι η Ελλάδα να καθορίσει ΑΟΖ με το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα στην Λιβύη (το λιβυκό κοινοβούλιο) και να λήξει αυτό μια και καλή. Συγχαρητήρια στους Έλληνες αδελφούς μας, είμαστε χαρούμενοι για εσάς”, γράφει στα ελληνικά ο λογαριασμός που απηχεί τις θέσεις του LNA του στρατάρχη Χαφτάρ. https://www.capital.gr/diethni/3473157/sugxaritiria-sta-ellinika-apo-tis-dunameis-tou-xaftar-gia-ti-sumfonia-elladas-aiguptou







… ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


ΝΗΣΟΣ ΣΑΣΩΝ Το 1864 παραχωρήθηκε τυπικά στην Ελλάδα ως παράρτημα των Ιονίων νήσων και ενός από τα Διαπόντια νησιά, όμως η Ελλάδα δεν άσκησε κυριαρχικά δικαιώματα. Η προσάρτηση του νησιού έγινε το 1912 κατά τον Α´ Βαλκανικό πόλεμο από άγημα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Εκκενώθηκε από την Ελλάδα ωστόσο το 1914 κατόπιν πιέσεων της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας και παραχωρήθηκε στην Αλβανία με τον Νόμο 272/1914 (ΦΕΚ 151/Α΄/7-6-1914) ο οποίος ήταν απόρροια του πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας. Η Αλβανία τελικά παραχώρησε τη Σάσωνα στην Ιταλία στις 2 Σεπτεμβρίου 1920, η οποία εγκατέστησε ναυτική βάση στο νησί το 1939, ενώ η αλβανική κυριαρχία επί της Σάσωνας αποκαταστάθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1947, στα πλαίσια των μεθοριακών μεταβολών μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για αρκετά χρόνια έπειτα, η Σάσων αποτέλεσε σοβιετική στρατιωτική βάση στη Μεσόγειο, μετά από συμφωνία της αλβανικής κομμουνιστικής κυβέρνησης με τη Σοβιετική Ένωση.







ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ …











ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΗΤΟΙ… ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΑΘΡΟΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΜΕΛΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!




Ε.ΣΥ. - ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΒΑΡΒΑΣΑΙΝΑ ΗΛΕΙΑΣ, Τ.Κ. 27131, ΕΛΛΑΣ
Τηλ. 26210 44277, Ε-mail: esydpdp@gmail.com




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


























Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια