•Αποφάσεις από Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο
•Στη Βουλή το θέμα με ερώτηση του ΚΚΕ
Με το νόμο 4819/2021 αμφισβητείται ουσιαστικά η κυριότητα του ιδιώτη, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΝ (2021), για να μην προβάλλει δικαίωμα κυριότητας το Ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να μην διαθέτει τίτλο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο για την κυριότητα και ταυτόχρονα ο ιδιώτης να έχει τίτλο που να έχει συνταχθεί πριν την 1-07-2001 το αργότερο, αλλιώς το Ελληνικό δημόσιο μπορεί να προβάλλει δικαιώματα.
Ένα από τα αποτελέσματα είναι να αποκλείεται η χρησικτησία ως νόμιμος τρόπος κτήσης. Ενώ ταυτόχρονα αποκλείονται και όσοι έχουν τίτλο ιδιοκτησίας μετά την 1-07-2001 οι οποίοι μπορεί να προέκυψαν π.χ. από κληρονομιά μέσω διαθήκης, την οποία αποδέχθηκαν μεταγενέστερα κλπ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
ΤΟ ΘΟΛΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΚΟΜΠΙΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ-ΝΗΣΙΔΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ REAL ESTATE A.E. ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΠΗΛΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Στις 30 Σεπτεμβρίου εχει οριστεί ο πλειστηριασμός της ιδιωτικής νησίδας «Μάκρη» στο σύμπλεγμα των Εχινάδων του Ιονίου απέναντι από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία τα τελευταία περίπου 6 χρόνια φιγουράρει μόνιμα σε ελληνικά μεσιτικά γραφεία αλλά και σε ξένες ιστοσελίδες real estate σε μια προσπάθεια να προσελκύσει το ενδιαφέρον δυνητικών αγοραστών...
ΤΟ ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ...
Για 50.000 ευρώ το κατάσχεσε η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ από τον υποτιθέμενο ιδιοκτήτη Στέφανο Λιόβαρο!
Το 1991 το "ιδιωτικό" νησί αγοράστηκε από την τελούσα υπό εκκαθάριση τουριστική εταιρεία Agro με επικεφαλής τον Στέφανο Λιόβαρο. Στη συνέχεια κατασχέθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία επισπεύδει τον πλειστηριασμό για οφειλή της τάξεως των 50.000 ευρώ, ενώ το νησί φέρει προσημείωση υποθήκης 2,6 εκατ. ευρώ!ΔΕΝ ΑΓΟΡΑZΕI ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ (που δεν είναι δικός τους) ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA!
Παράλληλα, αποτελεί μέρος Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου με την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου−Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων», το οποίο είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000. Λόγω λοιπόν των υφιστάμενων αυστηρών περιορισμών μπορούν να χτιστούν μόνο μια μικρή αγροτική κατοικία επιφάνειας μέχρι 80 τ.μ. και αποθήκες φύλαξης αγροτικών εργαλείων επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ. Για… περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού απαιτείται υπουργική έγκριση πολεοδομικού σχεδίου, η οποία θα ανακαλεί τις διατάξεις του ΦΕΚ 477Δ/31.05.2006.
Ετσι η αγοραία αξία εκτιμάται σε 4,3 ευρώ/τ.μ. και συνολικά σε 3,8 εκατ. ευρώ. Βέβαια, «αν και όποτε ψηφιστεί οποιοδήποτε νομικό διάταγμα το οποίο θα ορίζει διαφορετικούς όρους και περιορισμούς δόμησης, η αξία οφείλει να επαναπροσδιοριστεί», όπως αναφέρεται...
Τα… ασήκωτα «βάρη» ΚΑΝΤΕ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΠΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΝΕ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ...
Ασήκωτα, όμως, είναι και τα βάρη που κουβαλάει το νησί ήδη από το 1993.
- Αρχικά με δύο προσημειώσεις υπέρ ιδιώτη για 20 εκατ. δραχμές και υπέρ της (τότε) Εμπορικής Τράπεζας για 19,9 εκατ. δραχμές.
- Ακολουθεί μια υποθήκη το 1997 επίσης υπέρ της Εμπορικής Τράπεζας για 25 εκατ. δραχμές. Η συνέχεια είναι καταιγιστική με:
- Προσημείωση υποθήκης, το 2015 υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για 2.633.958 ευρώ.
- Υποθήκη, το 2016, υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (ΔΟΥ Μυτιλήνης), για 23.721.294 ευρώ.
- Προσημείωση υποθήκης, το 2016, υπέρ ιδιωτών για 300.000 ευρώ.
- Υποθήκη, το 2016, υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (ΔΟΥ, ΦΑΕ Πειραιά), για 4.396.347 ευρώ.
- Διάταξη του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης περί απαγόρευσης εκποίησης ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μεταβίβασης του ακινήτου, που εγγράφηκε στις 19/4/2016 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, με ποσό οφειλής 1.782.049 ευρώ.
- Κατάσχεση τον Ιούνιο του 2016, υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά), για 6.672.776 ευρώ.
- Κατάσχεση τον Νοέμβριο του 2016, υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (ΔΟΥ Μυτιλήνης), για 24.373.118 ευρώ.
Οφειλέτης είναι η υπό εκκαθάριση ξενοδοχειακή εταιρεία Agro Α.Ε., συμφερόντων του κ. Λιόβαρου, που διαθέτει και διαχειρίζεται τουριστικό συγκρότημα στο Βροντάδο της Χίου. Σημειώνεται ότι το συγκρότημα αυτό βγήκε στο σφυρί στις 15 Δεκεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς 1,19 εκατ. ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα και ο επαναληπτικός πλειστηριασμός έγινε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου.
Για την περίπτωση της Μάκρης επισπεύδουσα είναι η Special Financial Solutions, ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της εταιρείας Como Issuer Designated Activity Company, που είναι ειδική διάδοχος της εταιρείας Amoeba lssuer Designated Activity Company και αυτή ειδική διάδοχος της Τράπεζας Πειραιώς.
ΤΩΡΑ Η ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ 1,5 εκατ. ευρώ από 3,8 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί σε πρώτο χρόνο. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΑΥΤΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΘΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΚΟΜΠΙΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΤΩΣ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΜΑΣ ΧΩΡΑ ΕΛΛΑΣ...
0 Σχόλια